Een uitgebreide gids voor het kopen van stepvorken
Bereid je voor op onze complete gids voor het kiezen van stuntstep voorvorken. We bespreken alle cruciale factoren die je moet evalueren voordat je een nieuwe voorvork voor freestyle steps kiest. Deze aspecten omvatten compatibiliteit, wielmaten, wielafstand en andere overwegingen.
Een perfect afgestelde stuntstep vereist een uitzonderlijk voorvork. Scootervorken houden het voorwiel van je step op zijn plaats en de specificaties van je voorvork bepalen welke wielmaten je kunt installeren, zowel qua breedte als diameter. Blijf me volgen om waardevolle inzichten te krijgen over voorvorken voor stuntsteppen!
Overzicht
Basiskennis over voorvorken voor steps
Het voorvork gaat door de headset en de headtube van je deck. Het voorwiel wordt op de voorvork gemonteerd, terwijl het compressiesysteem, de clamp en het stuur aan de bovenkant van de vork worden bevestigd. Je voorvork heeft een grote invloed op je complete set-up, omdat het dicteert welke wielmaten je kunt gebruiken op je step.
Tegenwoordig zijn de meeste voorvorken voor steps gemaakt uit één stuk aluminium, versterkt met verschillende warmtebehandelingen. Stalen voorvorken met schroefdraad voor steps waren ooit gangbaar, maar zijn nu verouderd vanwege hun verminderde duurzaamheid en toegenomen gewicht.
Scootervorken die compatibel zijn met SCS, HIC en IHC hebben een ingebouwde sternut in de buis van de voorvork. De bout voor de compressie wordt tijdens de installatie van het compressiesysteem in deze starnut bevestigd.
ICS-systemen verschillen omdat de starnut zich in de stang bevindt en de compression bolt wordt vastgezet via de onderkant van de voorvork voordat het wiel wordt gemonteerd. Als je niet zeker weet welk compressiesysteem je hebt, is het verstandig om onze uitgebreide gids door te nemen:
Overwegingen zoals gewicht, wielmaat, wielafstand en compression spelen een belangrijke rol bij het kiezen van een nieuwe step voorvork. Deze gids behandelt deze onderwerpen uitgebreid.
Wij bieden consequent voorvorken van hoge kwaliteit voor scooters van topmerken in de sector en waarschijnlijk hebben we er een die aan je behoeften voldoet. Klaar om een beslissing te nemen? We nodigen je uit om onze collectie stuntstep voorvorken te verkennen:
Voorvorken en wielmaten voor scooters begrijpen
Als je een nieuw voorvork voor je step kiest, zorg er dan voor dat het compatibel is met de wielen. Stem de wielmaat af op diameter en breedte. De wieldiameter mag niet groter zijn dan het maximum dat is opgegeven voor het voorvork. Controleer ook of de breedte van de wielnaaf overeenkomt met of kleiner is dan de wielmaat van het voorvork.
Wieldiameter
De meeste voorvorken voor steps ondersteunen een wieldiameter van 110 mm, de meest gangbare maat. Veel voorvorken zijn echter geschikt voor wielen tot 125 mm. Controleer of je wielen de capaciteit van het voorvork niet overschrijden en je bent klaar.
Als je bijvoorbeeld wielen met een diameter van 115 mm gebruikt, moet je controleren of je voorvork geschikt is voor wielen van die grootte of groter.
Wielkernbreedte
Voorvorken voor steps zijn ontworpen voor wielen met een specifieke breedte, meestal tussen 24 en 30 mm. Binnen dit bereik vind je step wielen met een breedte van 26 en 28 mm.
Vaak bevatten voorvorken spacers zodat een voorvork met 30 mm brede wielen ook op 24, 26 en 28 mm wielen past met de juiste spacers.
Het is mogelijk om wielen te monteren die smaller zijn dan de maximale wielnaafbreedte van een step voorvork, maar wielen die breder zijn dan de limiet van de step voorvork (bijvoorbeeld een 30 mm breed wiel voor een 24 mm breed voorvork) passen niet.
Asdiameter en -lengte voorvork
De standaard wielassen voor steps hebben een diameter van 8 mm. Sommige voorvorken ondersteunen echter ook wielassen met een diameter van 12 mm. Scooters hebben meestal 608 lagers, die compatibel zijn met assen van 8 mm. Voorvorken die compatibel zijn met de 12-standaard bevatten meestal 8 mm adapters, zodat je ook standaard 8 mm assen kunt gebruiken.
De juiste aslengte hangt af van de breedte van het voorvork van je step. Zorg ervoor dat de as minstens even lang is als de breedte van het voorvork, uitwendig gemeten.
Inzicht in 12 standaard voorvorken voor scooters
12STD scootervorken zijn gemaakt voor wielassen met een diameter van 12 mm. Een grotere asdiameter vereist lager maat 6001.
Een 12-standaard stuntstepwiel is meestal voorzien van grotere en bredere wielen. Over het algemeen leveren 12STD stuntstep setups meer snelheid, stabiliteit en duurzaamheid ten koste van extra gewicht en verminderde wendbaarheid.
Verschillende 12 standaard vorken worden geleverd met spacers waarmee ze 8 mm assen en gewone 608 lagers op het voorvork kunnen monteren.
Als je overstapt op 12STD, vergeet dan niet dat je naast de 12STD voorvork ook wielen nodig hebt die passen op 6001 lagers, samen met een deck dat grotere wielen en wielassen ondersteunt. Ontdek wat je nodig hebt in onze selectie:
Pro Scooter Voorvork en Wiel Offset
Wielafstand verwijst naar de afstand gemeten in millimeters vanaf het midden van de draaias van de voorvork tot de as van het wiel. De offset van het wiel geeft ook aan hoe ver het wiel voor de voorvork uitsteekt.
De wielafstand heeft een grote invloed op de stabiliteit en wendbaarheid van je step omdat het de wielbasis (afstand tussen de voor- en achterwielen) wijzigt.
Een wielafstand van 10 mm is het meest gebruikelijk en verbetert de stabiliteit en controle in je algehele setup, waardoor het sturen soepeler en voorspelbaarder wordt.
Voorvorken met nul-offset zijn zeer wendbaar en responsief. Zonder offset zit het voorwiel dichter bij de rijder, waardoor de step wendbaarder en reactiever is. Neushandleidingen zijn gemakkelijker met zero-offset voorvorken omdat je voeten dichter bij de grond staan, wat de balans vereenvoudigt. Voetklemmen is ook gemakkelijker, omdat een groter deel van het wiel in de klem komt te zitten.
Voorvorken & Compressiesystemen voor steppen
Voorvorken voor SCS en HIC compression zijn identiek. Ze bevatten een starnut in de buis van het voorvork waarin een bout voor compressie wordt bevestigd. Het belangrijkste verschil zit in de compressiecomponenten rond de vorken: SCS heeft een SCS clamp, terwijl HIC een HIC shim gebruikt.
IHC-compressievorken hebben een smallere voorvorkbuis, waardoor ze ideaal zijn voor rijders die het totale setupgewicht tot een minimum willen beperken. Over het algemeen zijn IHC vorken de lichtste step voorvorken die er zijn.
- SCS Scooter vorken: Standaard en oversized bars zonder gleuven en oversized of standaard SCS clamp.
- HIC Scooter vorken: Oversized bars met slits en oversized non-SCS clamp
- IHC Scooter vorken: Standaard maat stuur en standaard maat niet-SCS clamp
In ICS- en ICS-10-conforme voorvorken wordt de compression bout geïnstalleerd vanaf de basis van de voorvork en in een starnut gedraaid die in het stuur zit. Hoewel dit niet vaak voorkomt bij custom steps, staan ICS-sets erom bekend dat ze veel lichter zijn dan andere compression-systemen.
Als er onzekerheid ontstaat over de compatibiliteit van voorvorken, kunnen deze gidsen nuttig zijn: