Gids voor winterwetsuits en zwemmen in koud water
Als je van wintersurfen of zwemmen in koud water houdt, ben je hier waarschijnlijk om buiten het seizoen strandavonturen te ontdekken wanneer de temperaturen dalen. De winter is de ideale tijd om te surfen omdat het dan minder druk is op de surfplekken. Ondertussen kan de sensatie van het zwemmen in koud water een fantastische adrenalinestoot geven. Deze gids is bedoeld voor wie van de winter wil genieten door het koudere water te omarmen.
We hebben een uitgebreid aanbod aan surfwinterpakken en andere indrukwekkende neopreenkleding. Je kunt direct naar ons volledige assortiment Wetsuits & Neopreen Accessoires gaan, of inspiratie opdoen in deze gids.
Laten we beginnen met onze gids voor wetsuits voor de winter, hoewel je natuurlijk ook meteen naar het gedeelte over zwemmen voor de winter kunt gaan.
Koopgids voor Winter Wetsuits - Het kiezen van een optimaal Winter Surf Wetsuit
Een dik winterwetsuit is onmisbaar als de temperaturen dalen en het water koud aanvoelt. Winter wetsuits bieden voldoende isolatie om het je comfortabel te houden tijdens je geliefde wateractiviteiten. Waarom zou je met een geschikt wetsuit voor wintersurfen en gunstige golven een kans missen om je favoriete activiteit te beoefenen?
Het kiezen van het beste winterwetsuit is essentieel om zowel comfortabel als veilig te blijven in koud water, en wij zijn er om je te helpen! Of je je nu waagt aan wintersurfen, kitesurfen, paddleboarden of wakeboarden, ons eenvoudige advies zal je helpen je surfseizoen te verlengen.
Lees verder voor gedetailleerde informatie, of bekijk meteen onze selectie winter wetsuits.
DIKTE EN ONTWERP VAN WINTER WETSUITS
Bij het kiezen van een wetsuit voor de winter spelen verschillende factoren een belangrijke rol. Het zal je niet verbazen dat de dikte van het neopreenmateriaal essentieel is: Een grotere dikte staat gelijk aan superieure isolatie.
De dikte van een wetsuit wordt meestal aangeduid met twee getallen: het eerste getal geeft de neopreen dikte van de romp aan, het tweede getal de dikte van de armen en benen. De juiste dikte voor een winters wetsuit is afhankelijk van de temperatuur. Hier is een handige referentie voor de dikte van neopreen in verhouding tot de watertemperatuur:
Watertemperatuur °C | Watertemperatuur °F | Neopreen dikte |
19 °C - 25 °C | 66 °F - 77 °F | 1-2 mm |
14 °C - 18 °C | 57 °F - 64 °F | 3 mm |
10°C - 14 °C | 50 °F - 57 °F | 4 mm |
5°C - 10 °C | 41°F - 50 °F | 5 mm |
< 5 °C | < 77 °F | 6 mm |
Houd bij het kiezen van wetsuits voor de winter rekening met een aantal aanvullende punten. Houd deze in gedachten bij het beoordelen van verschillende winterspecifieke wetsuitmodellen:
- Materiaal: Fabrikanten maken vaak gebruik van speciale technologieën om de warmte van wetsuits te verhogen, zoals het toevoegen van een schuimkern aan neopreen. Bekijk nadat je de juiste dikte hebt gevonden de productspecificaties voor mogelijke isolatieverbeteringen, zodat je nog meer winterse surfervaringen krijgt.
- Stiksels: neopreen wordt meestal gestikt met flatlocksteken, gelijmde steken of gelijmde blindsteken (GBS). GBS staat bekend om zijn superieure waterdichtheid en flexibiliteit en is bijzonder effectief voor wetsuitontwerpen in de winter.
- Afdichting: Sommige wintermodellen hebben getapete of gesealde naden om de waterdichtheid en duurzaamheid te verhogen.
- Ritssluiting: Voor minimaal binnendringen van water en meer flexibiliteit zijn borstritsen gunstig voor winter wetsuits. Ritsen op de rug vergemakkelijken het in- en uitstappen, maar kunnen meer water doorlaten dan andere ritsen.
- Regenjas capuchon: Essentieel in koude omstandigheden, een regenjas capuchon vermindert het koude water dat langs je rug naar beneden stroomt. Als je de capuchon liever wilt verwijderen, koop dan een aparte neopreen capuchon in plaats van een wetsuit met capuchon.
- Neopreen handschoenen: Wetsuit handschoenen beschermen je handen tegen de kou en helpen bij het hanteren van je uitrusting. Kies een goed passend paar met de juiste dikte. Handschoenen met 5 vingers bieden meer beweeglijkheid maar minder warmte dan wanten, terwijl handschoenen in kreeftenstijl een evenwichtige oplossing bieden.
- Surfschoenen: Onmisbaar voor paddleboarden of surfen in de winter. Neopreen schoenen voorkomen dat je voeten bevriezen door hun gripvaste zolen en warmte.
- Thermisch vest: Als overgangslaag biedt een thermisch vest dat onder je zomerse wetsuit wordt gedragen extra isolatie, vergelijkbaar met een 4/3 mm wetsuit in omstandigheden van 10-14 °C.
Raadpleeg voor meer informatie over het kiezen van het juiste wetsuit onze gedetailleerde Wetsuit Koopgids.
Genieten van zwemmen in koud water
Zwemmen in koud water, ook wel winterzwemmen of ijszwemmen genoemd, is nog zo'n heerlijke manier om in de winter van de zee te genieten. Duik in het koude water en spoel stress weg! Deze activiteit staat bekend om de verschillende mentale en fysieke voordelen voor de gezondheid en is ook nog eens kosteneffectief omdat er minimale uitrusting voor nodig is. Een eenvoudige handdoek volstaat als je de extra's elimineert!
De uitrusting voor zwemmen in koud water legt de nadruk op veiligheid en comfort. Verbeter je ervaring met deze accessoires:
- Neopreen schoenen: Kies voor zolen die een sterke grip op het oppervlak bieden en je beschermen tegen stenen. Deze laarzen verhogen het comfort en verminderen het risico op blessures, perfect voor winterzwemmers.
- Handdoekponcho's: Deze poncho's zijn het hele jaar door veelzijdig en beschermen je tegen wind en absorberen vocht van de huid, zodat je het minder koud hebt nadat je het water hebt verlaten.
- Neopreen handschoenen: De wetsuithandschoenen bieden bescherming tegen de kou en helpen om de in- en uittredepunten van het water goed vast te houden.
- Thermische badmutsen: Om warmteverlies tegen te gaan of je oren te beschermen, is een neopreen capuchon zeer effectief.
- Drybags: Droogtassen zijn het hele jaar door een veelzijdig artikel om natte handdoeken en zwemkleding in op te bergen en te voorkomen dat er water op auto- of busstoelen terechtkomt.
- Andere accessoires: Overweeg een waterdichte stoelhoes als je van plan bent om direct na het zwemmen te gaan rijden. Surfaccessoires zoals mokken zijn een aanvulling op het winterstranduitstapje om van een warme drank te genieten.
Voordelen van zwemmen in koud water
De toenemende populariteit van zwemmen in koud water is gekoppeld aan tal van potentiële voordelen voor de gezondheid, zoals een versterkte immuniteit en een verbeterde bloedsomloop. Een ander bijkomend voordeel is een beter mentaal welzijn.
Houd echter rekening met de risico's voordat je gaat winterzwemmen. Mensen met hart- of ademhalingsproblemen moeten een arts raadplegen voordat ze de sprong wagen. Beginners kunnen zich het beste aansluiten bij een groep om te leren hoe ze het beste kunnen zwemmen.
Volg ons voorbereidingsadvies en je bent goed op weg!