Een wetsuit kopen
Als je een nieuw of je allereerste wetsuit koopt, moet je rekening houden met deze cruciale factoren:
- het doel en de plaats van gebruik
- dikte
- ontwerp
Wetsuits zijn neopreen kledingstukken die ontworpen zijn voor wateractiviteiten zoals surfen, wakeboarden en kitesurfen, maar ook voor recreatieve activiteiten zoals tubing. Ze bieden warmte en comfort in het water. Wetsuits voor kinderen worden ook vaak gebruikt als Bescherming tegen de zon en tegen koud water.
Veel mensen denken dat wetsuits bedoeld zijn om ze droog te houden, maar eigenlijk houden ze een dun laagje water vast dat door je lichaam wordt verwarmd.
1. Wetsuitsoorten en -dikte: Temperatuur als belangrijk element
Voordat je dieper op de details ingaat, is het belangrijk om te bepalen aan welke watersport je de voorkeur geeft. Over het algemeen zijn er vier grote stijlen wetsuits: een fullsuit met capuchon, een fullsuit, een shorty (ook wel lentepak genoemd) en een long john. Er bestaan variaties, zoals een fullsuit met korte mouwen of een shorty met lange mouwen.
Omdat de belangrijkste functie van een wetsuit is om warmte vast te houden, hangt de keuze van het juiste type sterk af van de temperatuur van het water/de lucht voor het gebruik. Er moet ook rekening worden gehouden met de afkoelfactor.
Windsporten zoals surfen, kitesurfen en windsurfen vereisen bijvoorbeeld dikkere, warmere wetsuits. Tegelijkertijd moeten ze flexibel en robuust zijn, dus de aanschaf van een wetsuit van hoge kwaliteit is essentieel. Golfskimboarden volgt hetzelfde principe. In deze categorieën is het raadzaam te beginnen met een volledig pak, gevolgd door een shorty met lange mouwen en korte mouwen.
Surfen in het binnenland, meestal in warmer, rustiger water, vereist daarentegen minder grote pakken voor activiteiten als wakeboarden, vlaklandskimboarden en waterskiën. Hier is de ideale eerste aankoop een shorty (met lange of korte mouwen), met een fullsuit als tweede keuze voor de winter of buiten het seizoen.
Voor activiteiten als SUP en kajakken wordt vaak een Long John gebruikt (en een winddichte laag indien nodig) omdat de constante beweging van schouders en armen uitdagend en oncomfortabel kan zijn in een zwaar fullsuit.
We hebben een tabel gemaakt om je te helpen de juiste dikte en soort wetsuit te kiezen, afhankelijk van het soort water waarin je je begeeft. Daarom is het cruciaal dat je van tevoren je bestemming onderzoekt.
Onthoud dat de tabel weliswaar een leidraad biedt, maar dat de beslissing ook varieert op basis van individuele voorkeuren en vereisten. Uiteindelijk moet je warm en comfortabel blijven!
2. Diktematen begrijpen
Het aanpassingsvermogen van de temperatuur varieert met het activiteitenniveau, de buitentemperatuur en het persoonlijke gewicht. Houd deze variabelen in gedachten. Het UV-lycra dat genoemd wordt voor de warmste instellingen is een beschermend T-shirt tegen blootstelling aan de zon.
De dikte van neopreen is niet altijd eenduidig op te meten. Wat als er twee of zelfs drie getallen zijn gedeeld door een schuine streep?
Het eerste getal verwijst naar de dikte ter hoogte van de romp/heup, terwijl het getal na de schuine streep (of het derde getal) de arm- en beendikte aangeeft. Bij drie getallen is het eerste getal de romp, het tweede de benen en het derde de armen. Bijvoorbeeld, 4/3 mm betekent een rompdikte van 4 millimeter en 3 millimeter voor armen en benen. Een 4/3/2 mm wetsuit heeft 4 mm in de romp, 3 mm in de benen en 2 mm in de armen. Deze indeling zorgt voor een comfortabele kerntemperatuur, terwijl armen en benen toch beweeglijk blijven.
3. Maat en ontwerp: Cruciale overwegingen
Maat
De juiste maat kiezen is van vitaal belang, want een goede pasvorm zorgt voor een betere isolatie zonder ongemak te veroorzaken. Een wetsuit dat goed past, moet aanvoelen als een tweede huid en een dun laagje water vasthouden (zonder dat het te strak zit). Om de pasvorm te controleren, til je je armen boven je hoofd en rek je je uit. Het moet de bewegingen enigszins beperken maar niet belemmeren. Doe wat squats en simuleer peddelen - als je dit aankunt, is de pasvorm waarschijnlijk goed.
Een goed wetsuit moet goede grip hebben op de nek (zonder te stikken), omdat hier water kan binnendringen.
Wetsuits zijn vaak verkrijgbaar in standaardmaten - XS, S, M, L, XL, XXL - of hun Britse tegenhangers - 4, 5, 8, 10, 12, 14. Je kunt echter ook een 'S' tegenkomen. Je kunt echter ook een 'S' of 'T' achter de maat tegenkomen, wat staat voor korte of lange varianten. ST staat voor small/tall.
Ontwerp (ritsen en naden)
De impact van het ontwerp, zoals het binnendringen van water via de hals, is al besproken. Soorten ritsen en naden spelen een cruciale rol bij het bepalen van de mate waarin water naar binnen of buiten kan. Minder is beter.
Ritsen op de borst voorkomen effectief dat er water binnendringt omdat ze het moeilijker maken om water door te laten, waardoor er meer warmte ontstaat. Dit is een relatief modern ontwerp;
Ritsen op de rug laten gemakkelijker water door (en vergemakkelijken ook de toegang tot het wetsuit), maar zijn over het algemeen kouder. Dit oudere ontwerp vergemakkelijkt de toegang en is over het algemeen goedkoper dan de borststijl;
Ritsen aan de voorkant geven zowel de drager als het water gemakkelijk toegang en meestal voelen deze wetsuits kouder aan dan andere.
Ook de naden zijn van invloed op het vasthouden van warmte en het tegenhouden van water.
Flatlockstiksels betekenen externe en interne stiksels van de neopreenpanelen;
Verzegeld betekent blind stikken en lijmen van panelen om binnendringen van water te voorkomen, wat nodig is bij koudere temperaturen;
Verzegeld en getapet voegt een binnentape toe over gelijmde naden voor extra behoud van warme lucht.
4. Wat definieert een Wetsuit van hoge kwaliteit?
Neopreen is verkrijgbaar in verschillende kwaliteitsniveaus, net als andere producten. Neopreen van hoge kwaliteit bevat meer lucht, wat zorgt voor superieure isolatie en warmte. Bovendien moet het duurzaam en flexibel zijn.
In wezen beperkt een uitzonderlijk wetsuit het binnendringen van water, biedt het een goede pasvorm en isolatie en is het rekbaar en duurzaam. Meestal staat meer rek gelijk aan minder duurzaamheid, maar de beste wetsuits hebben beide. De beste wetsuits zijn vaak 1 mm dunner en toch duurzamer. Ze bieden meer stretch, comfort en een gelijkwaardige isolatie als dikkere modellen dankzij neopreen van hoge kwaliteit.
Voorbereid op wateravonturen?
Samengevat:
- Bepaal in eerste instantie de sport en de locatie die u gaat beoefenen
- Houd rekening met de watertemperatuur
- Kies de juiste maat
- Kies een geschikt ontwerp
En tot slot - geniet ervan!