Rolschaatsen kopen
Bereid je je voor op de "minimumvaardigheidstest"? Of ben je op zoek naar je eerste paar Rolschaatsen? In beide gevallen is het belangrijk om te letten op de maat en wielen te kiezen op basis van factoren zoals vloertype en gebruikersgewicht. Raadpleeg deze gids om een weloverwogen beslissing te nemen bij de aankoop van nieuwe derbyschaatsen.
Bekijk deze video waarin we cruciale informatie geven die je moet begrijpen voordat je je eerste paar derby skates koopt.
Roller derby is zowel een contact- als een sociale teamsport die binnenshuis wordt beoefend. Het hebben van geschikte skates is essentieel voor je mobiliteit en beïnvloedt je spel aanzienlijk. Naarmate je meer ervaring opdoet, verfijn je geleidelijk je persoonlijke voorkeuren.
Derbywielen - oppervlak, hardheid en speler
Bij roller derby worden altijd indoorwielen gebruikt omdat het een indoorsport is. Als je buiten wilt spelen, moet je natuurlijk geschikte wielen kiezen. Optimale wielen zijn cruciaal voor je prestaties en hebben te maken met het vinden van het juiste evenwicht tussen het vloertype, de wielkeuze en jezelf als speler.
- Op gladde vloeren wordt een wielhardheid tussen 88-92A aanbevolen, die meer grip biedt om uitglijden te voorkomen.
- Voor kleverige oppervlakken wordt 93-99A aangeraden. Over het algemeen is 92-95A in sportstadions een betrouwbare allround wielhardheid.
Wat betreft het gewicht van de gebruiker:
- Zwaardere gebruikers moeten hardere wielen kiezen.
- Lichtere gebruikers moeten zachtere wielen kiezen.
Het kan nuttig zijn om wielen te lenen van een andere speler in je team als je echt niet zeker weet welke wielen het beste bij je passen.
Lagers
Lagers zijn geen kritische factor in derby beslissingen en ze gaan natuurlijk langer mee omdat er binnenshuis gespeeld wordt.
De kwaliteit van de lagers beïnvloedt de rotatie van het wiel. Hoe preciezer de lager, hoe gemakkelijker en sneller het wiel rolt. Nauwkeurigheidsniveaus worden geïdentificeerd door verschillende schalen. Bij SkatePro gebruiken we over het algemeen de ABEC-schaal met een cijferaanduiding, zoals ABEC 7, waarbij een hoger cijfer staat voor meer precisie. Het is echter raadzaam om lagers van een gerenommeerd merk te kiezen in plaats van af te gaan op de ABEC-classificatie, omdat een ABEC 7 beter kan presteren dan een ABEC 9. De ABEC-schaal is ook niet van invloed op de nauwkeurigheid. De ABEC-schaal bepaalt ook niet de duurzaamheid van de lagers.
Raadpleeg onze gids voor lagers voor meer informatie.
Schaatsplaten voor Derby - Nylon versus Aluminium
Je kunt kiezen tussen nylon of aluminium platen. De meeste derbydeelnemers geven de voorkeur aan aluminium; nylon kan echter ook volstaan voor beginners die op zoek zijn naar kosteneffectieve platen. Lichtgewicht nylon platen hebben echter een kortere levensduur en kunnen niet zoveel gewicht dragen als aluminium.
Op de lange termijn is het de moeite waard om voor aluminium platen te kiezen. Ze zijn duurzamer en responsiever dan nylon. Deze aspecten zijn essentieel in een contactsport als derby, waar platen intense schokken te verduren krijgen en skates nodig zijn die goed reageren op behendige manoeuvres.
Truckhoek en kussens voor behendige derbyschaatsen
De hoek van de Truck is van grote invloed op de wendbaarheid van je rolschaatsen. Truck hoeken variëren meestal van 10-45 graden, maar er zijn ook andere hoeken beschikbaar.
- Een kleinere hoek resulteert in richtingsstabielere schaatsen.
- Een grotere hoek leidt tot schaatsen die wendbaarder en dynamischer zijn.
De kussens van de trucks spelen ook een rol bij de wendbaarheid van de schaatsen. Fabrikanten leveren de trucks meestal met stevige kussens, die de stabiliteit bevorderen ten koste van de wendbaarheid. Kussens kunnen eenvoudig worden vervangen door zachtere kussens om de schaatsen levendiger te maken, waardoor ze beter reageren en scherpe bochten mogelijk maken.
Kussenconfiguratie
Er bestaan twee soorten kussens: kegel- en tonkussens. Kegelvormige kussens maken de schaatsen levendiger. De keuze van het kussen hangt af van de compatibiliteit van de skate.
Skates hebben vier kussens-twee vaten bovenop en twee aan de onderkant naar keuze, waaronder vaten en kegels. De manier waarop je de onderste kussens configureert, heeft op verschillende manieren invloed op de skate:
- Voor responsieve schaatsen met superieure draaimogelijkheden en een stabiele achterkant installeer je een kegel aan de voorkant en een ton aan de achterkant.
- Voor nog dynamischere schaatsen plaats je de kegels zowel voor als achter.
Toe Stops voor derbyschaatsen
Om te stoppen op derby quad skates, gebruik je de voorste teen stop, of gebruik je speciale remmethoden, omdat ze het traditionele remblok aan de achterkant van inline skates missen.
Kies een niet-markerende toe stop om vloerafdrukken te voorkomen.
Lengte van de stem: Kort versus lang
Toe stops zijn verkrijgbaar met lange of korte stelen. De lengte van de stang beïnvloedt het optillen van de voet als je op je tenen loopt. Dit is een verstelbare functie en de keuze hangt grotendeels af van persoonlijke voorkeur. Over het algemeen:
- Lange stelen passen bij grotere wielen.
- Korte stelen passen bij kleinere wielen.
Tip: Om de juiste maat toe stop te bepalen, kantel je de schaats naar achteren met de toe stop op de grond en controleer je of er drie vingers tussen het achterwiel en het oppervlak passen.
Derbyschoenen
Voor een precieze controle over de schaats is het belangrijk dat je schoenen goed passen. Derbyschoenen zijn meestal laag uitgesneden, maar er zijn ook hoog uitgesneden opties die meer ondersteuning bieden voor de enkels. Daarentegen zorgen laag gesneden schoenen voor meer wendbaarheid, zodat je makkelijker scherpe bochten kunt maken bij derby. Bij bepaalde modellen is het ook mogelijk om ze door middel van heat-molding verder aan te passen.
Maat Derby Schaatsen
- Neem als richtlijn dezelfde maat als je normale schoenmaat of ga een halve maat groter.
- Raadpleeg de maattabel van het specifieke product op de website.
Skates moeten goed passen zonder je voeten te belemmeren. Met een goede pasvorm heb je een uitstekende controle over je rolschaatsen en loop je minder risico op blessures door noodzakelijke voetaanpassingen tijdens een rolschaatswedstrijd.
Bescherming voor rolschaatsen
Omdat roller derby een contactsport is, is een goede bescherming van je rolschaatsen cruciaal. Bij derby is bescherming van vitaal belang voor als je valt, in tegenstelling tot fitness skaten waar het wordt gezien als een voorzorgsmaatregel voor mogelijke valpartijen.
Geef voorrang aan Kniebeschermers vanwege de frequente schokken. Daarnaast is het dragen van polsbeschermers en een helm verplicht, net als het gebruik van een Gebitsbescherming - bescherm altijd je lach!
Bekijk onze selectie Rolschaatsen
Als je vragen of twijfels hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.