Uitgebreide gids voor de aanschaf van skateboardwielen
Of je nu net begint of een doorgewinterde pro bent, skateboardwielen zijn een belangrijk onderdeel van je prestaties. Ze hebben een grote invloed op je skateboardervaring en het veranderen van het type wiel kan je skateboard volledig veranderen. Daarom is het verstandig om verschillende opties te overwegen bij het kiezen van skateboardwielen.
Deze gids is bedoeld om je te helpen bij het vinden van nieuwe skateboardwielen. Bekijk de onderstaande paragrafen en ga naar het gedeelte dat je interesseert, zodat we je kunnen helpen bij het kiezen van de optimale wielen voor je skateboard.
Overzicht
Overzicht
De juiste skateboardwielen kiezen
Maat en hardheid zijn de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van skateboardwielen. Het kiezen van de juiste maat is essentieel om problemen zoals wielbeten te voorkomen.
Naast de grootte en hardheid hebben factoren zoals de vorm invloed op het contactvlak (het gedeelte van het wiel dat de grond raakt) en het materiaal van het wiel beïnvloedt de grip, de terugslag en het gewicht.
Je persoonlijke voorkeuren en rijstijl moeten leidend zijn bij je keuze. Uiteindelijk passen de beste skateboardwielen bij jouw voorkeuren en stijl, zodat je de meest plezierige ervaring hebt, of je nu net begint of al jaren skate!
Verderop vind je gedetailleerde tips voor het kiezen van de beste skateboardwielen op maat.
De maten van skateboardwielen begrijpen
De diameter van skateboardwielen is bepalend voor de snelheid, acceleratie en wendbaarheid.
Een meer behendige en technische skater kiest vaak voor kleinere wielen, terwijl grotere wielen beter passen bij cruisen of vert skaten. Hier zijn typische verschillen tussen grotere en kleinere skateboardwielen:
Kleinere wielen:
- Bieden wendbaarheid en manoeuvreerbaarheid, geweldig voor trucs. Hoewel ze misschien niet zulke hoge snelheden halen als grotere wielen, reageren ze sneller.
- Grotere kans op plotseling stoppen als je een klein obstakel tegenkomt.
- Minder inspanning nodig voor fliptrucs en popping ollies door een zachtere pophoek.
- Werken goed met lage trucks, voor een lager zwaartepunt.
Grotere wielen:
- Bereiken hogere snelheden, hoewel ze langzamer accelereren en minder wendbaar zijn.
- Vergevingsgezinder op onregelmatige oppervlakken of bij het tegenkomen van kleine steentjes.
- De steilere pop-hoek biedt meer hefboomwerking voor grotere trucs, maar vergt meer inspanning. Van nature minder wendbaar.
- Hogere trucks of stootkussens kunnen nodig zijn om wielbeten te voorkomen.
Wielmaten van ongeveer 52-56 mm komen het meest voor. Tenzij je je vooral richt op heavy vert of cruisen, zul je waarschijnlijk geschikte skateboardwielen vinden in deze maatcategorie.
Hieronder vind je een maattabel met de diameter van skateboardwielen en de typische disciplines die bij elke maat horen.
Maat | Maat in mm | Aanbevolen voor |
Middelgrote wielen | 50-53 mm | Straat, park |
Middelgrote wielen | 53-56 mm | Straat, park, kom, mini Ramp |
Grote wielen | 56-60 mm | Cruisen, vert |
Filter onze skateboardwielen op diameter om te ontdekken welke wielen geschikt zijn voor jouw eisen:
Hardheid en Durometer-schaal van skateboardwielen
De hardheid van skateboardwielen wordt op de hardheidsschaal aangegeven met een getal gevolgd door een A. Zo zijn 100A wielen harder dan 99A. In sommige gevallen vervangt een B een A in de durometer, waardoor de A-schaal met 20 eenheden wordt verminderd. Wielen van 83B zijn bijvoorbeeld gelijk aan 103A.
Als je besluit om over te stappen op hardere of zachtere skateboardwielen dan je nu gebruikt, moet je de volgende richtlijnen in acht nemen:
Hardere wielen
- Zorgen voor meer snelheid en duurzaamheid
- Minder grip en schokabsorptie
- Rammelen en maken lawaai op ruwe oppervlakken
- Leveren reactievermogen en snelheid op gladde oppervlakken
- Ideaal voor trucs op straat of in skateparken
Zachtere wielen
- Meer grip maar minder snelheid en duurzaamheid
- Absorberen trillingen en onregelmatige oppervlakken
- Verminderen geluid en trillingen in skateboardwielen
- Ideaal voor cruisen op verschillende ondergronden
Hardheid | Durometer | Aanbevolen gebruik |
Zeer zachte wielen | 78A - 90A | Cruisen, filmen, woon-werkverkeer, beginners |
Medium zachte wielen | 90A - 97A | Cruisen, ruwe oppervlakken, woon-werkverkeer, beginners |
Middelharde wielen | 97A - 99 | Straat skaten, mini ramps, skateparken |
Harde wielen | 99A + | Technisch skateboarden |
Filter onze selectie op hardheid en andere belangrijke specificaties om wielen te vinden die aan je behoeften voldoen:
Vorm van skateboardwielen - Contact Patch & Lip Vorm
Het belangrijkste aspect bij de vorm van skateboardwielen is het contactvlak, het deel van het wiel dat de grond raakt tijdens het skaten.
Een smaller contactvlak verhoogt het reactievermogen, minimaliseert wrijving en verbetert de gevoeligheid voor glijden, wat goed is voor stompe slides. Slanke skateboardwielen verdelen het gewicht over een kleiner oppervlak, waardoor trillingen op oneffen oppervlakken worden versterkt. Bovendien wegen smallere wielen minder door minder zijwandmateriaal.
Omgekeerd zorgt een breder contactvlak voor meer grip en stabiliteit, waardoor je minder snel glijdt. Bredere contactvlakken resulteren echter in minder responsieve, zwaardere wielen.
Een afgeronde lipvorm vergemakkelijkt overgangen door soepeler over koppen te rollen en ophangen te voorkomen.
Breed contactvlak:
- Biedt meer grip en stabiliteit
- Gemakkelijke weerstand tegen glijden
- Minder responsief
- Groter gewicht in bredere wielen
Slank contactvlak:
- Verbeterd reactievermogen
- Verminderde wrijving
- Eenvoudiger glijden
- Uitgesproken trillingen van ruwe oppervlakken
- Slankere wielen zijn lichter
Uitgebreid overzicht van de samenstelling van skateboardwielen
Skateboardwielen zijn meestal gemaakt van polyurethaan. Fabrikanten innoveren voortdurend urethaanmengsels om de prestaties te verbeteren. Het aanpassen van de urethaanmix kan de hardheid, duurzaamheid, gladheid, bounce en glij-eigenschappen van een wiel veranderen.
Veerkracht en bounce van skateboardwielen (urethaan eigenschappen)
De skateboardwereld onderging een revolutie toen skateboardwielen van urethaan hun vroegere metalen of keramische tegenhangers vervingen. Deze urethaan wielen introduceerden een cruciale kwaliteit: bounce. Bij een botsing met een hard oppervlak vervormen de wielen even, maar ze keren snel terug naar hun oorspronkelijke vorm, waardoor ze stuiteren en het skateboardlandschap veranderen.
De kwaliteit van skateboardwielen wordt bepaald door strenge productienormen, zoals PU-formules, gietmethoden en uithardingstemperaturen. Hoewel maat, hardheid en vorm de belangrijkste aandachtspunten zijn, heeft de verfijning van PU-formules en productietechnieken grote invloed op de kwaliteit van wielen. Het is aan te raden om wielen van betrouwbare merken te kiezen.
Optimale skateboardwielen voor Park
Voor optimaal skaten in het park moeten skateboardwielen klein tot middelgroot zijn (ongeveer 50-56 mm) met een hardheidsgraad (durometer) tussen 99A en 101A. Dit zorgt voor soepele en responsieve prestaties op gladde oppervlakken. Een afgeronde vorm verbetert de wendbaarheid voor trucs en overgangen, terwijl de betrouwbare constructie van polyurethaan duurzaamheid en grip in bowls en Ramps garandeert.
Ideale skateboardwielen voor op straat
Street skateboarden vraagt om kleine tot middelgrote wielen (50-56 mm) met een durometer tussen 97A en 101A voor maximale respons en grip op ruige stedelijke landschappen. Een breder contactvlak zorgt voor stabiliteit bij trucs als slides en grinds, terwijl een conische of ronde vorm snelle acceleratie en wendbaarheid mogelijk maakt. Hoogwaardig polyurethaan is cruciaal voor duurzaamheid en een betrouwbare grip op zowel asfalt als beton.
Het bovenstaande advies geldt voor street skateboarden. Grotere wielen kunnen zorgen voor een soepeler rijgedrag op ruwer terrein. Zachtere wielen dan 97A (variërend van 78A - 85A) verdienen de voorkeur als je alleen gaat cruisen.