Skeelers kopen
Welkom bij onze gids over het kopen van skeelers, waarin we dieper ingaan op wielmaten, lagers, schoenen en frames. Het kiezen van de optimale skeelers is cruciaal voor je prestaties. Of je nu net begint of al professionele ervaring hebt, snelheid blijft het kernpunt van skeelers en deze gids informeert je over wat hun snelle rol verbetert.
Je beslissingen zijn natuurlijk afhankelijk van de omgeving waarin je schaatst en het soort schaatsen waarin je geïnteresseerd bent, maar wees gerust, wij behandelen hier de vragen die je kunt hebben bij het kiezen van skeelers.
Essentiële wielen voor skeelers
Voor topsnelheid zijn inline skates met grotere wielen cruciaal. Laten we eens kijken naar de belangrijkste aspecten van de wielen van skeelers. De belangrijkste zijn de wielmaat en hardheid, maar ook de wielnaven en het profiel dragen bij aan de efficiëntie van de skates.
Wielgrootte kiezen voor skeeleren
In het algemeen zijn skeelerwielen groter dan de wielen die voor recreatie worden gebruikt. Neem de volgende belangrijke tips in overweging bij het kiezen van de wielmaat voor skeelers:
- 90 mm: Ideaal voor beginners en kinderen, voor een gemakkelijke controle dankzij een lager zwaartepunt.
- 100 mm en 110 mm: Geschikt voor recreatieve speedsters en wedstrijdrijders, deze maten zorgen voor een snellere beweging.
- 125 mm: Gekozen door marathonschaatsers om maximale snelheden te halen en lange afstanden af te leggen, vaak gebruikt in configuraties met 3 wielen.
In theorie, en vaak ook in de praktijk, zorgen grotere wielen voor een hogere snelheid. Beginners kunnen soms niet overweg met wielen van 110 mm of 125 mm, waardoor kleinere wielen voor hen sneller zijn. Als ze het eenmaal onder de knie hebben, kunnen grotere wielen nog hogere snelheden bereiken.
Kleinere wielen versnellen echter sneller. Als je voornamelijk korte sprints maakt, is het aan te raden om 125 mm wielen te vermijden, omdat ze meer tijd nodig hebben om hun snelheidspotentieel te bereiken.
Herinnering: Bij indoor- of baanwedstrijden zijn 125 mm wielen niet toegestaan.
Wielhardheid bij schaatsen
De wielen die ontworpen zijn voor skaten zijn harder dan die voor recreatief of fitness skaten. Deze extra hardheid vermindert de wrijving, waardoor de snelheid toeneemt, maar het vermindert ook de grip en trillingsdemping.
Als je de hardheid van de wielen voor je skeelers overweegt, denk dan ook aan de omstandigheden waaronder je gaat skeeleren. Ga je buiten schaatsen op de openbare weg, op buitenbanen of binnen op binnenbanen?
- Hardere wielen: Zorgen voor hogere snelheden met minder grip, trillingsdemping en wrijving.
- Zachtere wielen: Zorgen voor meer grip, hogere trillingsabsorptie en meer wrijving, maar behouden toch hoge snelheden.
Op indoorbanen of gladde oppervlakken doen hardere wielen het goed. Als je daarentegen op ruwe, oneffen wegen skatet, is het aan te raden om voor zachtere wielen te kiezen.
Een standaard hardheid voor skeelers is ongeveer 85 A op de durometer schaal.
Wielprofiel bij schaatsen begrijpen
Het profiel van skeelerwielen is vaak spits of smal, waardoor het contact met het oppervlak wordt geminimaliseerd, wat de wrijving vermindert en de snelheid verhoogt.
Als wielen slijten, wordt het contactpunt met het oppervlak groter en verschuift het naar buiten door de zijwaartse beweging van je pas. Dit is normaal. We raden aan om je wielen te draaien voordat dit je schaatsen negatief beïnvloedt.
Wielaantal in skeelers
Bij inline skates hebben de modellen meestal 3 of 4 wielen per skate. Eerdere ontwerpen hadden soms 5 wielen, maar moderne modellen hebben meestal 3 of 4 wielen.
- 3 wielen per skate: Skates met een kortere wielbasis zijn gemakkelijker te manoeuvreren en zeer wendbaar. Bovendien maken ze grotere wielen mogelijk, waardoor het fysiek minder zwaar is om snelheid te houden. Ze vereisen echter een grotere technische vaardigheid en worden niet aanbevolen voor complete beginners.
- 4 wielen per skate: Met een langere wielbasis zijn deze skates minder wendbaar, maar bieden ze meer stabiliteit. Beginners kunnen het beste kiezen voor 4 wielen.
Op wedstrijdniveau worden 3-wielconfiguraties met 125 mm wielen vooral gebruikt in marathons. Voor indoorwedstrijden of gespecialiseerde buitenbanen zijn 4-wielconfiguraties met 110 mm wielen standaard.
Frames voor inline skates
Frames houden de wielen van inline skates vast en beïnvloeden de belangrijkste factoren van je set-up:
- Frames met 3 of 4 wielen: Het frame bepaalt het aantal wielen dat je op je skates kunt monteren.
- Wielbasis: De metriek voor de afstand tussen het midden van het voorwiel en het midden van het achterwiel.
- Wieldiameter: Grootste wielmaat die compatibel is met het frame.
Frames voor inline skates van hoge kwaliteit zijn licht van gewicht en bestaan meestal uit aluminium of koolstofvezel.
- Frames van koolstofvezel zijn lichter en stijver dan frames van aluminium en worden geprezen om hun uitstekende krachtoverbrenging.
- Frames van aluminium staan bekend om hun duurzaamheid en vergevingsgezindheid in vergelijking met frames van koolstofvezel.
Uitlijning van Inline Speed Skate frames
De uitlijning van frames in speed skaten is cruciaal voor elke skater die geïnteresseerd is in prestaties. Het is zowel relevant bij het upgraden van je huidige frames als bij het kopen van voorgemonteerde skeelers. Je kunt individuele voorkeuren ontwikkelen of een andere frame-uitlijning nodig hebben dan wat in eerste instantie is geleverd.
De uitlijning van het frame aanpassen houdt in dat je optimaal balanceert op basis van je persoonlijke fysiologie. Als enkels de neiging hebben om te kantelen (naar binnen te vallen), kan het helpen om de laterale positie van het frame iets aan te passen.
Het frame wordt aangepast door het centraal op de schoen te plaatsen en lateraal en in de lengterichting uit te lijnen.
Stappen voor laterale afstelling van het frame:
- Het voorwiel moet op één lijn staan met de scheiding tussen je grote teen en je tweede teen.
- Het achterwiel moet uitgelijnd zijn met het midden van de hielcup van de schoen.
Stappen voor het afstellen van het longitudinale frame:
- Centreer de laars in het frame (de afstand tussen het uiteinde van de laars en het frame komt overeen met de afstand tussen het uiteinde van de laars en het frame).
Bekijk onze uitgebreide selectie hier:
Schoenen voor Inline Speed Skates
Het primaire doel van inline skate schoenen is het maximaliseren van de krachtoverbrenging. Daarom is een nauwsluitende, niet-flexibele schoen cruciaal, zodat de voet er niet in kan bewegen.
Meestal hebben skeelerschoenen geen voering. Voeringen zorgen voor meer comfort, maar ze gaan ten koste van de precisie van de krachtoverbrenging. Toch bevatten veel inline skates comfortaspecten zoals meer enkelondersteuning of voeringen, waardoor ze geschikt zijn voor inline marathons.
Warmgevormde skeelers
Geavanceerde skates hebben vaak door warmte vormbare skateschoenen, die door warmte buigzaam worden. Door het vormen wordt de schoen aangepast aan de unieke anatomie van je voet, waardoor druk, ongemak en blaren worden voorkomen. Een perfect voorgevormde schoen biedt een pasvorm op maat die de controle en krachtoverbrenging optimaliseert, wat aantrekkelijk is voor schaatsers die gericht zijn op prestaties.
Volg voor het thermisch vormen de instructies van de fabrikant voor jouw model.
Lagers voor skeelers
Als je skeelers koopt, is het de moeite waard om naar de lagers te kijken, maar over het algemeen voldoen de lagers van kwaliteitsskeelers en moeten ze je aankoopbeslissing niet domineren. Een goed paar heeft meestal goede lagers.
Lagers worden vaak beoordeeld op de ABEC-schaal; een hogere ABEC-schaal betekent een grotere productieprecisie. Dit staat niet direct gelijk aan snelheid, maar heeft te maken met de tolerantie voor constructiefouten, wat betekent dat lagers met een lagere classificatie minder soepel rollen dan lagers met een hogere classificatie.
Er worden vaak lagers gevonden met een ILQ-classificatie, wat staat voor InLine Qualified, waardoor je verzekerd bent van uitstekende prestaties!
Uiteindelijk moet je bij het kiezen van skeelers rekening houden met aanbevelingen van merken en gebruikerservaringen in plaats van technische specificaties. Veel doorgewinterde schaatsers raden aan om de duurzaamheid van een lager te verkiezen boven de ABEC-classificatie.
Onderhoud en smering van lagers zijn cruciaal bij skeelers en andere rolschaatssporten; onderhoud zorgt voor een lange levensduur. Maak ze regelmatig schoon en smeer ze voordat ze verslechteren, zodat ze niet voortijdig vervangen hoeven te worden.