Een bodyboard kopen
Als je een bodyboard wilt kopen, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Hieronder volgt een duidelijke en overzichtelijke gids over de essentiële aspecten waarmee je rekening moet houden.
1. De kern kiezen
De kern is het basismateriaal waaruit de body van het board is opgebouwd. De kern is gemaakt van schuim en bestaat in drie varianten: ESP, PE en PP. Elke variant heeft unieke eigenschappen die te maken hebben met de watertemperatuur, de grootte van de golven, de afmetingen van de rijder, het vaardigheidsniveau, enz. Hieronder volgt een korte vergelijking van deze types.
ESP - Geëxpandeerd polystyreen
- Maakt verschillende vormen, ontwerpen en flexpatronen mogelijk
- Biedt goede demping voor ellebogen en heupen
- Betaalbaarder dan PE en PP
- Ideaal voor beginners
- Biedt een uitstekend drijfvermogen en is licht van gewicht
- Minder robuust dan PE en PP, dus zoek ongeveer 50-55 mm dikte voor extra stevigheid
PE - Polyethyleen
- De originele en meest gebruikte kern voor bodyboards
- Biedt bijna onmiddellijke flexfeedback voor riders
- Zorgt voor betere controle
- Presteert beter in koeler water
- Geschikt voor grotere golven
PP - Polypropyleen
- Een uitstekend board voor alle doeleinden
- Stijver en toch sterker en lichter dan PE
- Volledig waterdicht
- Presteert goed in warm water
- Ideaal voor grote golven en complexe manoeuvres
- PP met parels zorgt voor meer flexibiliteit en drijfvermogen
- Geëxtrudeerd PP zorgt voor stevigheid en snelheid
Flex verwijst naar de mate waarin een board buigt onder externe druk (bijvoorbeeld golven) en vervolgens terugveert. Een board met meer flex reageert beter op wateromstandigheden, terwijl een board met minder flex stijver en toch sneller is.
2. De slicks (skin) kiezen
De slicks, ook wel skins genoemd, bedekken de onderkant van het board, waar het in contact komt met water. Er zijn twee hoofdtypen: Surlyn Slicks en HDPE Slicks:
- HDPE Slicks zijn high-density polyethyleen slicks; ze zijn duurzaam met een lage weerstand en verhogen de snelheid. De HDPE slick is meestal betaalbaarder dan Surlyn en wordt vaak gebruikt in beginnersmodellen.
- Surlyn slicks hebben een rubberachtig oppervlak, waardoor ze optimaal reageren en flexibel zijn, omdat ze na het uitoefenen van druk hun oorspronkelijke vorm weer aannemen. Dit heeft de voorkeur onder bodyboarders vanwege de betere prestaties, hoewel het meer kost dan HDPE.
3. Het deck kiezen
Het deck is het bovenste oppervlak waar je op rust als je op golven surft. Je hebt drie keuzes: PE, XPE en IXPE. Vergelijk deze drie in de onderstaande tabel:
PE - Polyethyleen
- Biedt uitstekende vulling voor de berijder
- Gemakkelijker om deuken te krijgen omdat het niet terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm
- Zacht en flexibel
XPE - Vernet, gesloten celstructuur
- Zeer waterbestendig dankzij de gesloten structuur
- Strak uiterlijk maar vereist extra wax voor tractie
- Voelt stijver aan in vergelijking met PE en IXPE
IXPE - Vernet, open celstructuur
- Doet minder snel afbreuk aan de flex en terugslag van boards
- Extra stijf en sterk door hogere dichtheid
- Zachter dan XPE met een grover gevoel voor superieure grip
Of je een zachter gevoel, een elegantere look of een deck dat langer meegaat zonder te kreuken wilt, is helemaal jouw keuze.
4. De staartvorm kiezen
De belangrijkste tail shapes voor bodyboards zijn Crescent en Bat, beide geschikt voor rijders van alle niveaus, grotendeels afhankelijk van je voorkeur en de omstandigheden waarin je gaat rijden.
- Crescent Tail is veelzijdig voor verschillende omstandigheden, biedt goede grip op de golven en het gemak waarmee je je heupen op het board kunt plaatsen om golven te pakken of uit te peddelen;
- Bat Tail is in het voordeel bij zwakkere surfomstandigheden en onvoorspelbare golven vanwege de grotere drijfkracht. Het is een betere optie voor zwaardere riders en helpt ook bij het winnen van snelheid, maar kan losser aanvoelen aan de achterkant.
5. De juiste maat kiezen
Het kiezen van de juiste maat board is essentieel voor bodyboards. Naast de hoogte is de maat ook afhankelijk van het soort golven dat je wilt rijden. Kleinere boards voor grotere golven zorgen voor meer controle en wendbaarheid, terwijl grotere boards helpen bij het drijven tijdens zwakkere omstandigheden.
Desondanks is het essentieel dat het board past bij je lengte en gewicht. Een te lang board zorgt ervoor dat je knieën de staart raken als je met vinnen peddelt. Omgekeerd biedt een klein board niet voldoende drijfvermogen. Je kunt het drijfvermogen aanpassen door voor bredere of smallere boards te kiezen zonder de lengte van het board te veranderen.
Om de juiste boardmaat te bepalen, meet je:
- De hoogte van de grond tot je navel;
- De hoogte van je kin tot je knieën;
Hoewel deze metingen misschien niet precies overeenkomen, geven ze een goede indicatie voor de juiste lengte van een board.
6. Tot slot - De vinnen/Flippers
Vinnen of flippers zijn bij bodyboarden niet alleen accessoires, ze zijn essentieel. Deze vinnen hebben een uniek ontwerp en verschillen van gewone zwemvinnen. Bodyboardvinnen zijn meestal korter, breder en stijver om snel te kunnen accelereren om golven te pakken en te helpen bij manoeuvres zonder obstructie.
Hoewel er verschillende stijlen in materialen en vormen zijn, is het belangrijkste om bodyboardspecifieke vinnen te kiezen die comfortabel zijn en goed passen.
De golven in!
Met deze basisprincipes in gedachten voor het kiezen van je board, kun je nu het perfecte board voor jou zoeken en vinden. Mocht je nog vragen hebben of meer informatie willen, neem dan gerust contact met ons op.