Surfplanken
Welke materialen worden gebruikt bij de constructie van surfplanken?
Surfplanken die gebruikt worden bij het surfen zijn meestal licht en stevig. Ze hebben vaak een kern van polyurethaan (PU) of polystyreenschuim (EPS) dat is omhuld met lagen glasvezel. Fabrikanten onderzoeken echter voortdurend verschillende materialen, waaronder composieten, om geavanceerdere boards te ontwerpen.
Surfplanken kunnen worden ingedeeld naar grootte en vorm, waarbij shortboards, longboards en funboards de meest voorkomende stijlen zijn. Shortboards blinken uit in trucs en acrobatiek, bieden de grootste wendbaarheid en zijn daarom favoriet bij gevorderde en ervaren surfers. Longboards bieden met hun grotere oppervlak meer stabiliteit, vangen meer golven en zijn geschikt voor alle niveaus. Funboards zijn middelgroot en combineren de voordelen van zowel shortboards als longboards.
Wat betreft de materiaalconstructie, boards gemaakt van een schuimkern bedekt met een geharde glasvezel- of epoxylaag staan bekend als foam surfboards of soft top boards. Deze boards hebben een zachtere constructie, gemaakt van dicht EPS-schuim met een zachtere EVA- of EPE-buitenlaag. Boards met een stijve buitenkant worden harde surfplanken genoemd.
Welk surfboard moet je kiezen?
Voor beginners die op zoek zijn naar hun eerste surfplank, kan een surfplank met zachte bovenkant een goede optie zijn. Deze boards zijn minder kwetsbaar dan traditionele surfplanken met een harde bovenkant en zijn meer geschikt voor kleinere, minder intense golven. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van de boards. Bredere en langere surfplanken bieden meer stabiliteit, waardoor beginners makkelijker golven kunnen pakken en sneller vooruitgang boeken.
Ervaren surfers geven misschien de voorkeur aan kortere boards om grotere, veeleisende golven aan te kunnen. Shortboards bieden meer dynamische wendbaarheid en een heel andere surfervaring. Ze vereisen echter meer vaardigheid, ervaring en peddelkracht.
Als je een gevorderde surfer bent die op zoek is naar nieuwe uitdagingen, kun je op zoek gaan naar hydrofoilsurfplanken, die een heel andere surfervaring en mogelijkheden bieden. Meer informatie over hydrofoilen vind je op onze Hydrofoiling categoriepagina.