Een wakeboard kopen
Sta je te popelen om het water op te gaan met een wakeboard? Gebruik deze eenvoudige gids om te weten wat je moet weten voordat je je uitrusting kiest.
1. Stijl van wakeboarden en mate van flexibiliteit
Bepaal eerst de stijl van wakeboarden die je wilt gaan doen. Wakeboarden wordt voornamelijk ingedeeld in twee stijlen: cable park en boat wakeboarden. Bij cable park wakeboarden word je voortgetrokken door een kabel boven je hoofd, vergelijkbaar met sleepliften in skigebieden. Deze boards bieden meer flex, een eenvoudige basis en optionele of geen vinnen. Bij bootwakeboarden word je voortgetrokken door een boot. Hiervoor heb je stijvere boards nodig met een speciale base, zodat je gemakkelijker kunt kanten, en verschillende vinnen.
Overweeg een hybride board dat elementen van beide stijlen bevat. Deze boards hebben een gemiddelde flex (zachter bij de nose en tail, steviger tussen de skibindingen), een eenvoudige base en afneembare vinnen.
2. Lengte
De meest cruciale factor is waarschijnlijk de lengte van het board, die afhangt van je gewicht. Als het board door meerdere rijders gedeeld gaat worden, kies dan een board dat past bij de zwaarste gebruiker. Hieronder vind je een tabel met suggesties voor de lengte van wakeboards op basis van gewicht, plus een korte opmerking over het aanpassen van de maat.
Houd er rekening mee dat dit slechts een basisreferentie is en dat de maataanbevelingen per product kunnen verschillen.
Moet je een iets korter of langer board kiezen?
Steeds meer rijders van alle niveauskiezen voor een langer board, vooral in kabelparken. Grotere boards maken het rijden makkelijker, zorgen voor meer lift in het zog, maken soepeler landen mogelijk, verhogen de snelheid en verbeteren de controle bij het leren van trucs. Ze hebben een betere flex, grotere balansvlakken voor presses en meer power voor aerial tricks.
Kortere boards zijn wendbaarder, maar hebben een lagere snelheid en een hogere waterweerstand door het verminderde contact met het oppervlak. Bij deze boards zijn de landingen steviger en is er een groter risico dat de neus dipt.
3. Rocker
Rocker verwijst naar het krommingsprofiel van het board. Er zijn twee hoofdtypen: doorlopende rocker en rocker in 3 fasen. Een recente trend zijn cambered (vergelijkbaar met ski- en snowboardprofielen) en hybride rockers (een mix van doorlopende en 3-traps).
- Continue rocker biedt een soepele, vloeiende vorm. Dit type zorgt voor een snelle rit, gedempte landingen en moeiteloos carven, wat vaak gebruikt wordt in kabelparken;
- 3-stage rocker heeft drie verschillende vlakken aan de onderkant van het board, waardoor je meer lucht krijgt in het zog, zij het in een langzamer tempo omdat het door het water snijdt in plaats van glijdt. Deze stijl is geschikt voor meer ervaren riders, meestal voor wakeboarden op boten.
- Camber rocker is een nieuwer ontwerp dat streeft naar een gelijkmatige gewichtsverdeling, waardoor je achterste voet minder wordt belast en je een natuurlijkere houding aanneemt. De overgang van een doorlopende of 3-traps rocker naar een camber rocker kan een aanpassingsperiode vereisen.
- Hybride rockers combineren continu en 3-traps profielen met een vloeiende middencurve en meer tips en tails. Nuttig in parken en achter boten.
4. Basisvormen
Naast de esthetische vormgeving heeft de base shape van het wakeboard ook invloed op de prestaties. De belangrijkste basevormen zijn karakterloos, gekanaliseerd en met een V-vormige wervelkolom. Concaves creëren lift en werken als een versnellende zuignap.
- Featureless bases hebben geen geïntegreerde vinnen of kanalen; de impact van het rijden is afhankelijk van de vorm van het board, de rocker en de vinnen;
- Kanalen werken als verlengde vinnen, breken de oppervlaktespanning bij het landen en helpen de richting van de waterstroom.
- V-vormige stekels verzachten landingen en vergemakkelijken cross-edge rollen, die vaak worden toegevoegd aan 3-stage rocker boards.
5. Vinnen
Vinnen zijn verkrijgbaar als ingegoten (permanent) of afneembaar. Beginnersboards hebben vaak beide. Het is ook mogelijk om zonder vinnen te rijden, vooral in kabelparken, om optimaal te kunnen spelen op hindernissen en om te voorkomen dat de vinnen blijven haken tijdens het glijden.
Vinnen worden over het algemeen ingedeeld in lange en korte vinnen. Langere vinnen bieden stabiliteit en voorspelbaarheid (ideaal voor beginners), terwijl kortere vinnen meer wendbaarheid en flexibiliteit op het water bieden (geschikt voor gemiddelde tot gevorderde riders).
6. Randen
Houd bij het beoordelen van de kanten rekening met het soort rit dat je wilt maken.
Scherpe kanten zijn geschikt voor agressieve rijstijlen en ondersteunen diepere watersnedes en hogere snelheden. Omgekeerd zijn ronde kanten geschikt voor recreatieve rijders die van een glad oppervlak willen glijden en trucs willen uithalen.
Variabele kanten combineren scherpte (voor betere grip en kracht) aan de nose en tail met afgeronde middenstukken voor een vloeiendere rit.
Overweeg voordat je een wakeboard kiest:
- De wakeboardstijl en -flex die je nodig hebt
- De juiste lengte
- Rocker profiel
- Vorm van de base
- Type vin
- Randontwerp
En vergeet niet - veel plezier op het water!