Koopgids voor agressieve inline skates
Stuntskates staan voor artistieke expressie en creativiteit. De stuntskates die je kiest, zullen je reis op de Blade aanzienlijk beïnvloeden. Deze gids bevat een schat aan praktisch advies en tips voor iedereen die op zoek is naar nieuwe stuntskates.
Overzicht
Overzicht
De juiste maat bepalen voor agressieve inline skates
Denk er bij het kiezen van de maat voor stuntskates aan niet simpelweg een maat te kiezen die gelijk is aan je normale schoeisel. Gebruik een meetlint om de precieze lengte van je lange voet te bepalen.
Met een nauwkeurige meting van de voetlengte wordt het selecteren van de juiste maat eenvoudig. Bij elk model op onze homepage staat een maattabel, zodat je je voetlengte kunt afstemmen op de juiste maat. Deze gidsen maken gebruik van millimeters en volgen het Mondopoint-systeem om het omrekenen van maten te vergemakkelijken.
Stappen om uw voet te meten
- Ga op een stevige, vlakke ondergrond staan.
- Draag de sokken waarin je gaat schaatsen.
- Leg een vel papier tegen de muur.
- Zorg ervoor dat je hiel tegen de muur staat en je voet op het papier.
- Markeer de plek waar je langste teen komt.
- Meet vanaf de rand van de muur of het papier naar je merkteken.
- Herhaal dit voor beide voeten en gebruik de grootste meting om je schaatsmaat te bepalen.
De perfecte pasvorm voor stuntskates
Een goede pasvorm voor stuntskates zit strak om de voeten en zorgt voor optimale controle tijdens trucs. Te veel ruimte in de schoen kan beweging van de voet veroorzaken, wat kan leiden tot blaren en verminderde controle. Grotere skates kunnen gewicht toevoegen, wat trucs moeilijker maakt.
Samengevat: streef naar een goede pasvorm zonder ongemak te veroorzaken, voor de beste prestaties.
Agressieve skates inrijden
In het begin kan het even duren voordat nieuwe stuntskates comfortabel aanvoelen. Zorg ervoor dat ze goed zitten, want de voering zal zich na verloop van tijd aanpassen aan de unieke vorm van je voet.
Hier zijn wat inwerktips voor stuntskates:
- Draag dikke sokken om wrijving te minimaliseren en blaren te voorkomen.
- Loop ze in door ze tijdens andere activiteiten te dragen.
- Begin met kortere sessies en breid ze geleidelijk uit.
- Trek de veters en gesp goed aan voor meer comfort.
Een opvallend kenmerk van stuntskates is de mogelijkheid om versleten voeringen te vervangen door nieuwe, waardoor ze langer meegaan.
De anatomie van stuntskates - Wat bepaalt ze?
- Boot: Harde laarzen of schalen kenmerken stuntskates.
- Frame: Stevige frames weerstaan schuren en harde landingen.
- Wielen: Kleinere wielen voor meer controle en stabiliteit.
- Soul plaat: Breidt je grindrepertoire uit.
- H-blok: Ontworpen voor slijpen.
Agressieve stuntskates blinken uit in tricks, grinds en jumps in stedelijke omgevingen en skateparken, en veranderen alledaagse obstakels in trick-mogelijkheden. Ze zijn onbetwistbaar de beste keuze voor grinding - geen enkele andere skate is er expliciet voor ontworpen.
Door de kleinere wielen hebben stuntskates een lager zwaartepunt, waardoor ze gemakkelijk onder controle te houden zijn. Hoewel ze perfect zijn voor trucs, zijn ze misschien niet ideaal voor woon-werkverkeer, langeafstandsskates, stadsskates op hoge snelheden of fitness-skates, waar grotere wielen de voorkeur hebben.
De juiste wielen voor stuntskates kiezen
Cruciale aspecten van agressieve wielen zijn diameter, hardheid en profiel. Deze eigenschappen hebben een grote invloed op je skate-ervaring.
Pas elk element aan om het af te stemmen op je specifieke stijl en het meest gebruikte terrein. Zo maximaliseer je het potentieel van je agressieve skates.
Diameter van agressieve skate wielen
De gebruikelijke diameter voor agressieve skate wielen ligt tussen 56-60 mm, maar kan variëren van 54 tot 80 mm.
- Grotere wielen (60-80 mm): Zorgen voor snelheid ten koste van stabiliteit, waardoor technische trucs moeilijker worden.
- Kleinere wielen (56-58 mm): Bieden meer stabiliteit, maar lagere snelheden.
Voor standaard wielmaten in stuntskates worden skates met 58 of 60 mm wielen aanbevolen.
Profiel van wielen voor agressieve skates
Agressieve inline wielen hebben over het algemeen een vlak profiel, hoewel sommige wielen een ronder of puntiger profiel hebben.
- Plat profiel: Zorgt voor stabiliteit, wat helpt bij trick landingen.
- Afgerond profiel: Verhoogt de wendbaarheid, maar met minder grip, waardoor het wiel minder snel aan de rail blijft haken.
- Puntig profiel: Versnelt de beweging en vergemakkelijkt het draaien door verminderde wrijving (niet vaak gebruikt bij stuntskates).
Voor intensief trick-gebruik worden wielen met een vlak profiel vaak aanbevolen. Wie meer snelheid en wendbaarheid wil, kan een rond profiel overwegen.
Inzicht in de hardheid van agressieve skate wielen
De hardheid van stuntskate wielen, gemeten op de durometer schaal, ligt meestal tussen 86A en 95A. Hogere cijfers duiden op hardere wielen.
- Hardere wielen: Bieden een snellere rol op gladde oppervlakken, maar zijn minder vergevingsgezind op ruwe oppervlakken, waardoor slides makkelijker worden en het risico op wielbeten tijdens grinds kleiner wordt.
- Zachtere wielen: Verbeteren stabiliteit, trillingsdemping en grip op het oppervlak.
Overweeg de voor- en nadelen van hardere versus zachtere wielen op stuntskates op basis van je persoonlijke rijstijl en voorkeuren.
Wielconfiguraties voor stuntskates
Stuntskates zijn verkrijgbaar met vlakke of anti-rocker wielen. Deze setups beïnvloeden hoe de wielen aan de onderkant uitlijnen en spelen een belangrijke rol in de rijervaring, waardoor ze een belangrijke overweging zijn bij het kiezen van stuntskates.
Ontdek de anti-rocker setups
Anti-rocker opstellingen hebben grotere wielen voor en achter, met kleinere wielen in het midden om het slijpen te vergemakkelijken. Deze opstellingen zijn niet zo wendbaar als vlakke configuraties. Omdat ze twee contactpunten vormen, vormt de anti-rocker opstelling een grotere uitdaging bij het draaien dan vlakke of rocker opstellingen. Als de stijfheid van een anti-rocker setup beperkend lijkt en je de voorkeur geeft aan grinds en stuntskates, dan is een set-up met platte wielen misschien beter.
Wat zijn anti-rocker wielen?
Op stuntskates met een anti-rocker setup zijn de twee centrale wielen anti-rocker wielen. Ze zijn meestal kleiner en harder dan de zijwielen en maken geen contact met de grond. Ze helpen bij het uitvoeren van grinds zonder in te grijpen en zetten skaters vast in verschillende grinds. Ze zijn meestal gemaakt van hard polyurethaan en hun antikleef karakter verbetert het grinden op rails.
De naam "anti-rocker" verwijst naar de kleinere wielen, die een verhoogde ruimte vormen tussen de grond en hun basis, in tegenstelling tot rocker setups waar de buitenste wielen iets kleiner zijn dan de middelste, waardoor een schommelende beweging mogelijk is.
Moeten anti-rocker wielen lagers hebben?
Hoewel lagers niet essentieel zijn voor anti-rocker wielen, kunnen ze de afdaling van trappen vergemakkelijken door het rollen te vergemakkelijken. Ze staan ook bekend als grindwielen en hun belangrijkste rol is voorkomen dat het wiel aan de rails blijft kleven tijdens het slijpen van H-blokken, dus lagers zijn niet verplicht. Sommige anti-rocker wielen hebben lagers, andere niet.
Uitleg over platte wielen in stuntskates
Bij platte configuraties zijn alle vier de wielen even groot, waardoor de snelheid en wendbaarheid beter zijn dan bij anti-rocker setups. Platte setups vereisen echter meer precisie bij het grinden van groeven, omdat er een verhoogd risico is dat de middelste wielen aan de rail blijven haken. Niet alle frames ondersteunen platte opstellingen, omdat ze voldoende ruimte voor de middelste wielen nodig hebben.
Een platte setup is een goede suggestie voor nieuwkomers in inline skaten die op zoek zijn naar stuntskates. Veel ervaren agressieve skaters geven ook de voorkeur aan een vlakke set-up vanwege de stijl en de uitdaging, die een nauwgezette precisie vereist tijdens de H-block grinds.
Vlakke setups en anti-rocker vergelijken
Voor skaters, of ze nu beginner of veteraan zijn, is de keuze tussen een anti-rocker of een platte set-up afhankelijk van hun persoonlijke smaak. Er is geen universele superieure keuze.
Als je niet zeker weet welke configuratie je moet kiezen voor nieuwe schaatsen, overweeg dan het volgende:
- Anti-rocker voor groefslijpwerk: Kleinere anti-rocker wielen verminderen H-blok grindhappen.
- Flat Setup voor groefslijpbewegingen: Slijpbewegingen vereisen meer precisie en bieden mogelijk stijlvollere resultaten.
- Snelheid: Vlakke opstellingen zijn sneller dan anti-rocker opstellingen.
- Wendbaarheid: Draaien met een vlakke set-up kan soepeler gaan, wat bowl- en parkritten verbetert.
- Beginners op inline skates: Leren is makkelijker met een vlakke setup.
- Beginners op stuntskates: Anti-rocker setups vergemakkelijken het leren grinden. Ervaren inline skaters kunnen echter de voorkeur geven aan een anti-rocker set-up om makkelijker te kunnen grinden.
Je keuze hangt uiteindelijk af van je skatestijl en focusgebieden, of je nu net begint met inline skates of al ervaring hebt en overstapt op stuntskates.
Inzicht in agressieve skeeler frames
Frames in stuntskates beveiligen voornamelijk wielen en bieden een slijpplatform. Omdat slijpen zo belangrijk is in deze sport, hangt het kiezen van de juiste agressieve inline skates sterk af van de frames.
Frames voor agressieve skeelers zijn gemaakt van robuuste materialen zoals aluminium, fiberglass of composieten en zijn duurzaam genoeg om intensief skaten te weerstaan. De meeste frames zijn gemaakt volgens het Universal Frame System (UFS), zodat ze op alle merken agressieve schoenen passen.
Sommige agressieve frames zijn gemaakt voor een bepaalde wielopstelling, terwijl andere frames verschillende configuraties ondersteunen. Als je schaatsen zijn uitgerust met platte wielen, is het mogelijk om ze te veranderen in een anti-rocker setup door kleinere wielen in het midden te monteren om je slijpvermogen te verbeteren.
Frames zijn niet universeel compatibel met een vlakke configuratie, dus om van een anti-rocker naar een vlakke opstelling te gaan moet je goed nadenken. Het meten van de ruimte met een schuifmaat kan laten zien of een conversie mogelijk is, hoewel het bekijken van de richtlijnen van de fabrikant eenvoudiger kan zijn. Controleer of de frames een vlakke opstelling aankunnen, controleer dan de maximale wielmaat en kies een set van acht wielen die passen binnen de maximale wieldiameter die is toegestaan voor je frame.
Het universele framesysteem begrijpen
Alle frames die gebruik maken van de UFS standaard kunnen vervangen worden door elk ander UFS frame, ongeacht het merk en de afmetingen.
Omdat het Universal Frame System (UFS) bijna universeel wordt toegepast, is het vervangen van versleten frames een eenvoudige taak, die er aanzienlijk toe bijdraagt dat je skates na verloop van tijd optimaal blijven functioneren.
Het Universal Frame System (UFS) is het gestandaardiseerde formaat voor het monteren van frames en boots op stuntskates. UFS maakt het mogelijk om boots en frames te mixen en matchen naar persoonlijke voorkeur, waardoor je een custom stuntskates setup kunt maken. Het verwisselen van frames op een UFS schoen is ongecompliceerd, dankzij de overeenkomst tussen stuntskate fabrikanten om zich aan deze standaard te houden.
Details van het Universal Frame System (UFS)
- Afstand tussen montagegaten: 167 mm
- Diameter UFS montagegaten: 20 mm
- UFS Montagegat Diepte: 3mm
- UFS Frame Breedte: 41 mm
- Montage: De frames worden vastgezet met twee bouten die in de montagegaten worden gestoken
De lengte van de bouten voor UFS verschilt per frame. Hoewel de afstand tussen de montagegaten consistent is voor alle modellen, kunnen de lengtes van de frames variëren omdat UFS deze afmeting niet standaardiseert.
Soulplates uitgelegd
Soulplates zijn een kenmerkend element van stuntskates, speciaal ontworpen om te helpen bij het slijpen en om de skates te beschermen tegen schade. De soulplates zitten tussen het frame en de schoen en zijn gemaakt van robuuste kunststof materialen.
Deze platen zijn essentieel voor het nut van de skate, omdat ze zorgen voor een soepele grinding op verschillende ondergronden. Bij de soul grind, vaak een van de eerste grinds die beginners proberen, glijdt de voet die het dichtst bij de rail staat over de soul plate, terwijl het andere been naar voren wordt gestrekt en over het H-blok grind. Een veel voorkomende eerste hindernis voor beginners is het vastzetten van de soul plate om grip te krijgen op een stoeprand of rail.
Lagers voor stuntskates
Lagers in de wielen van stuntskates spelen een cruciale rol bij een soepele rotatie. Gezien de grote impact die stuntskates met zich meebrengen, is het essentieel om de lagers regelmatig te vervangen voor superieure prestaties bij het uitvoeren van stunts. Nieuwe lagers zorgen voor een naadloze rol, wat essentieel is voor het goed uitvoeren van trucs. Vervangende lagers zijn hiervoor gemakkelijk verkrijgbaar.
Bij SkatePro worden lagers gecategoriseerd op basis van de ABEC-schaal, die ze een cijfer geeft van 1 tot 9 op basis van precisie. Over het algemeen duidt een hoger ABEC-getal op een soepelere rol.
Het is echter belangrijk om te begrijpen dat het ABEC-getal niet de duurzaamheid van een lager weergeeft. We raden aan om lagers van bekende merken te kiezen in plaats van alleen te kijken naar de ABEC-waarde.
Zijn stuntskates geschikt voor beginners?
Als je net begint met inline skaten, zijn agressieve skates alleen het overwegen waard als je agressief wilt skaten. Als je geïnteresseerd bent in fitness, freeride, marathons of andere inlinesporten, is het aan te raden om een ander type skates te kiezen. Maar voor wie meer van stuntskates houdt, is het aan te raden om met agressieve skates te beginnen. Dit is wat je moet overwegen:
- Stabiliteit: De kleinere wielen van stuntskates zorgen voor meer stabiliteit, een gunstige eigenschap voor beginners, omdat het het leren van de basis van inline skaten vereenvoudigt.
- Terrein: Door de kleinere wielen en het zwaardere ontwerp zijn agressieve skates ongeschikt voor ruwe of oneffen oppervlakken, waardoor ze alleen geschikt zijn voor agressief skaten.
- Vlakke opstelling: Beginners kunnen het beste kiezen voor stuntskates met een vlakke wielopstelling, wat betekent dat alle acht wielen dezelfde diameter hebben. Deze opstelling vergemakkelijkt het aanleren van basisstappen en zorgt voor een soepele rolervaring.
Als je niet zeker weet of stuntskates iets voor jou zijn, lees dan meer over de verschillende soorten inline skates en rolschaatsen:
-
<